Jaarrekening 2018

Milieu

3. Een versnelde transitie naar meer energiebesparing en meer duurzame energieopwekking, energieopslag en meer balans tussen vraag en aanbod van energie

Doelstelling
3. Een versnelde transitie naar meer energiebesparing en meer duurzame energieopwekking, energieopslag en meer balans tussen vraag en aanbod van energie

Energie leeft. Meer en meer wordt de noodzaak gevoeld om ‘iets’ met energie te doen. Bedrijven, overheden maar vooral burgers zoeken naar mogelijkheden om ook concrete stappen te zetten. Waarom fossiele brandstoffen gebruiken als er ook duurzame grondstoffen beschikbaar zijn? Waarom überhaupt energie gebruiken, als we het zoveel kunnen verminderen? De energietransitie is een van de grootste opgaven waar we voor staan.

In 2018 gaan we aan de slag met de realisatie van de uitvoeringsagenda energietransitie 2017-2020. Het gaat om veel maatregelen zoals het Energieloket “Energiek wonen” en de proeftuinen Wijk van de Toekomst waar de koers richting aardgasloos wordt ingezet (bijvoorbeeld met de pilots synthetisch gas en/of all electric).

In dorpen en wijken bekrachtigen we de samenwerking met onze partners in de energietransitie, en werken we samen met burgerinitiatieven o.a. in Loenen, Kerschoten, De Maten, Beekbergen, Lieren en Oosterhuizen en VvE’s (Lindenhove).  

We maken grote stappen in diverse projecten. Het project Renovatiesprong Apeldoorn is gericht op verduurzaming van de bestaande woningen in De Maten en wordt in partnerschap met het lokale bedrijfsleven uitgevoerd.  In Loenen wordt met partners uit Nederland, België, Groot-Brittannië  en Ierland, onder voorbehoud van toekenning van Europese gelden, een community-based virtual power plant, c-VVP ontwikkeld. Deze ‘virtuele energiecentrales’ spelen een rol bij het balanceren van de energievraag. Apeldoorn zet in op de opschaling van dergelijke c-VVP’s. Het project is een vervolg op het succesvolle Europese Interreg project ‘ACE’ in Loenen.

We maken grote stappen in  het onderzoek naar de ruimtelijke inpassing van grootschalige -energie- projecten en zetten de stap van visies naar concrete realisatie strategieën en de uitvoering daarvan oa. door de juiste randvoorwaarden met elkaar te bepalen. De Omgevingswet kan hierbij ondersteunend zijn.

We zetten extra in op initiatieven als nul op de meter (NOM) voor nieuwbouw en een versnelling bij bestaande bouw richting NOM. We bieden een uitgekiend palet aan financiële instrumenten aan waaronder financiering en/of subsidie om de energietransitie een “boost” te geven. Om deze ambities te realiseren is een is politiek leiderschap op alle fronten cruciaal.

Op basis van een fundament van gerichte lobby, een uitgekiend palet van financiële regelingen en een effectieve communicatieaanpak richten we ons in 2018 op de uitvoering van de Apeldoornse Energie Agenda. Deze bevat prestaties op de thema’s:

  • Informeer en adviseer;
  • Besparing en opwekking in en op woningen en gebouwen;
  • Industrie, MKB en landbouw;
  • Schone mobiliteit;
  • Grootschalige duurzame energie;
  • Monitoring.
ga terug