Jaarrekening 2018

Milieu

Nieuwe ontwikkelingen

Wat is de stand van zaken van de nieuwe ontwikkelingen?

Sanering asbestdaken

Asbesthoudende daken worden in verband met de volksgezondheid van rijkswege vanaf 2024 verboden. Het is aan de lagere overheden om te zorgen dat de eigenaren de noodzakelijke verwijderingsmaatregelen treffen. Dit voorkomt hoge kosten voor handhaving vanaf 2024. Hiertoe is in 2017 het project sanering asbestdaken gestart, waarbij in de eerste fase de aanwezigheid van asbestdaken in onze gemeente in kaart wordt gebracht. Dit moet resulteren in een doelgerichte aanpak om de eigenaren te informeren en te motiveren. De gemeente zal met haar eigen vastgoed een voorbeeldfunctie vervullen. De projectleiding is belegd bij OVIJ. Waar mogelijk worden combinaties gezocht met het aanbrengen van zonnepanelen en afkoppeling van hemelwater en kunnen stimuleringsbijdragen gestapeld worden. Wij stellen u voor om, vooruitlopend op de vaststelling van het projectplan m.b.t. de kosten van de inventarisatie en van het stimulerings- en communicatietraject, hiervoor € 50.000 per jaar beschikbaar te stellen.

Toelichting

De inventarisatie van de asbestdaken is afgerond. Circa 7.000 daken moeten worden gesaneerd uiterlijk 31-12-2024. Hiermee heeft Apeldoorn het grootste aantal asbestdaken van Gelderland. Het plan van aanpak 2018-2023 is door ons vastgesteld en in september aangeboden aan de gemeenteraad. Het plan van aanpak is inmiddels in uitvoering genomen. In het voorjaar van 2019 wordt de eerste grote publieksactie uitgevoerd. Voor een goede uitvoering van het plan van aanpak zullen vanaf 2020 extra middelen noodzakelijk zijn. Hiervoor zal in de MPB 2020-2023 een extra claim worden ingediend.

BROA 27.1 Bodemmodule

In 2016 is de impactanalyse gemaakt wat de gemeentelijke bodemopgave op basis van het convenant Bodem- en Ondergrond 2016-2020 en de Omgevingswet zal zijn. De gemeente zal als bevoegd gezag meer dan nu verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van bodem en grondwater. Op basis van deze analyse is het actieplan 2016-2017 opgesteld. We zijn structureel in overleg met de provincie voor een “warme overdracht” en overname van verontreinigingspluimen met bijbehorende afkoopsommen. Dit uiteraard binnen kaders van Gebiedsgericht Grondwaterbeleid. Apeldoorn heeft door het Gebiedsgericht Grondwaterbeleid, de aanpak van de spoedlocaties en de nazorgprogramma’s (voormalige stortlocaties en overige locaties) al belangrijke stappen gezet. Er is weer dynamiek in de bouwsector waardoor er weer mogelijkheden zijn van gecombineerde aanpak van bodem- en grondwaterverontreiniging met bouwontwikkelingen. Hiervoor wordt o.a. gebruik gemaakt van de beschikbare middelen in de bestemmingsreserve BROA.

Toelichting

Uitvoering waaronder het Gebiedsgericht Grondwater Beheer Apeldoorn (GgbA) is in volle gang. Het onderzoek op basis van het nazorgprogramma stortplaatsen, welke een sterke relatie heeft met het GgbA, is recent afgerond en hierover zal begin 2019 gerapporteerd worden. In het kader van de “warme overdracht” wordt er frequent overlegd met de provincie.