Jaarrekening 2018

Milieu

Prestaties

2.1 Uitvoeren convenant Bodem en Ondergrond 2016-2020

Uitvoeren van het convenant Bodem en Ondergrond 2016-2020.

Toelichting

De uitvoering van het Gebiedsgericht Grondwater Beheer Apeldoorn (GgbA) is in volle gang. Dit is een paraplu voor een heel groot aantal uitvoeringsacties. Dit GgbA is voor Apeldoorn het grootste onderdeel van de uitvoering van het Convenant Bodem en Ondergrond 2016-2020. In 2018 is een viertal afkoopsituaties van diepe grondwaterverontreinigingen financieel afgehandeld, wat een toevoeging van ruim 1 miljoen euro aan de beschikbare GgbA middelen heeft opgeleverd. Hiermee zijn voldoende middelen beschikbaar voor de uitvoering van de GgbA. Tevens wordt op dit moment een grondwatersanering uitgevoerd op de locatie van voormalige tankstation aan de Methusalemlaan. Dit is een sanering die meerdere jaren duurt en verloopt volgens plan.

2.2 Actieplan Omgevingslawaai 2013-2018

Uitvoeren actieplan Omgevingslawaai 2013-2018; met specifiek aandacht voor combinatiemogelijkheden van thema’s energie en geluid bij gevelsaneringsprojecten.

Toelichting

De gevelsaneringsprojecten zijn in uitvoering. Het nieuwe Actieplan Omgevingslawaai 2018-2023 is met betrokken programma’s/afdelingen ontwikkeld en door het college in 2018 vastgesteld. Het Actieplan heeft tot en met december 2018 ter inzage gelegen en momenteel worden de ingebrachte zienswijzen verwerkt. Hierin zal ook specifiek aandacht zijn voor de combinatiekansen tussen energie en geluid bij eventuele concrete acties/maatregelen.

2.3 Sanering asbestdaken

Voorbereiding project sanering asbestdaken. Waar mogelijk worden combinaties gezocht met toepassing van zonnepanelen en afkoppeling van hemelwater.

Toelichting

De inventarisatie van de asbestdaken is afgerond. Circa 7.000 daken moeten uiterlijk 31-12-2024 worden gesaneerd. Hiermee heeft Apeldoorn het grootste aantal asbestdaken van Gelderland. Het plan van aanpak 2018-2023 (waarin tevens is opgenomen de mogelijke combinatie van toepassing van zonnepanelen en afkoppeling hemelwater) is door het college vastgesteld en in september 2018 aangeboden aan de gemeenteraad. Het plan van aanpak is inmiddels in uitvoering genomen. In het voorjaar van 2019 wordt de eerste grote publieksactie uitgevoerd. Voor een goede uitvoering van het plan van aanpak zullen vanaf 2020 extra middelen noodzakelijk zijn. Hiervoor zal in de MPB 2020-2023 een extra claim worden ingediend.

2.4 Handhavingsprogramma

Uitvoeren van het Handhavingsprogramma met hierin specifieke aandacht voor thema’s energie (extra controles) en afval.

Toelichting

Het Handhavingsprogramma (incl. de inhaalslag vanuit 2017) is volgens planning uitgevoerd. Tevens zijn de geplande EML-controles (erkende maatregelenlijst energie) volgens planning uitgevoerd.

2.5 Actualisatieprogramma vergunningen

Uitvoeren actualisatieprogramma vergunningen.

Toelichting

Het actualisatieprogramma vergunningen is volgens planning uitgevoerd.

2.6 Advisering bodem- en ondergrond, geluid, lucht, energie en milieuplanologie

Kwalitatief goede advisering op gebied van bodem- en ondergrond, geluid, lucht, energie en milieuplanologie. Met extra aandacht voor de thema’s circulariteit, energie en afval. Als voorbeeld kan hier de Taskforce Zonne-energie worden genoemd.

Toelichting

De advisering op de diverse deelgebieden is in lijn met de verwachting. Specifiek wordt gewezen op het succes van de Taskforce Zonne-energie. Tevens is een start gemaakt met een verkenning op de toepasbaarheid/gebruik van biomassa op de scheidslijn tussen de energietransitie en circulariteit (zie hiervoor tevens paragraaf Duurzame bedrijfsvoering).

2.7 Output gestuurde begroting

In 2018 zal voor het eerst met een output gestuurde begroting OVIJ worden gewerkt.

Toelichting

Dit traject is succesvol afgerond. De onlangs ontvangen begroting OVIJ 2019 is outputgestuurd/gefinancieerd.