Jaarrekening 2018

Dynamiek in de buitenstad

Prestaties

4.1 Ruimtelijke kaders: omgevingsvisie en nieuw welstandsbeleid

De ruimtelijke kaders zijn nu vastgelegd in (structuur)visies en bestemmingsplannen. Deze zullen verdwijnen en opgaan in een omgevingsvisie en het omgevingsplan. Ruimtelijke kwaliteit is niet langer meer sectoraal maar vraagt om een integrale benadering waarbij vooral de doelstellingen centraal staan. De welstandsnota 2017-2020 ‘Aantrekkelijk Apeldoorn’ is opgesteld op een manier die past bij de Omgevingswet. Geen waslijst aan regeltjes, maar doelen die initiatiefnemers helpen bij het vormgeven van hun plannen.

Toelichting

4.2 De binnenstad

De binnenstad is het visitekaartje voor de stad! We zetten daarom in op de ambities die wij hebben met onze binnenstad:
1. De compacte en complete binnenstad
2. De bereikbare binnenstad
3. De verblijfskwaliteit van de binnenstad: groen, water, openbare ruimte en gevels

Apeldoorn verbetert de ruimtelijke kwaliteit van de stad. Inmiddels zijn diverse projecten afgerond. Vanuit het noordelijk deel van het centrum is naar het zuiden toegewerkt. Voor het verbeteren en verhogen van de vitaliteit van de binnenstad zijn met inzet van provinciale middelen diverse projecten in uitvoering gegaan. De herinrichting van de openbare ruimte van het voetgangersdomein springt daarbij het meest in het oog (Grifthof).
Plannen zijn gemaakt voor de herinrichting van Beekstraat, Marktstraat en Marktplein. Hiervoor is een ontwerp- en uitvoeringsplan opgesteld dat past bij de beoogde kwaliteit en rekening houdt met de functies van het gebied. Integraal onderdeel van de plannen is de relatie met aanpalende ambities van Apeldoorn zoals duurzaamheid en het toeristisch toplandschap.

Toelichting

4.3 Kanaalzone 2.0

De programma’s Kanaaloevers en Kanaalzone zijn samengevoegd tot Kanaalzone 2.0. Voor de Kanaalzone 2.0 zijn in het Uitvoeringsplan 2017-2025 nieuwe accenten gelegd zoals klimaatadaptatie, cultuurhistorie en hergebruik. Het geeft een actueel overzicht van de projecten binnen de Kanaalzone en legt een strategische basis voor nieuwe ontwikkelingen.

Een belangrijk project is de ontwikkeling van de vml. Remeha/kwekerij locatie omdat daarmee een aantal doelstellingen uit het stadscontract kan worden gehaald. Naast verbetering van de ruimtelijke kwaliteit wordt een omvangrijke bodemsanering opgelost en wordt een aantrekkelijke groene verbinding tussen het Kanaal en Marialust gemaakt.
De plannen in de Schatkamer van Zuid worden afgebouwd en de openbare ruimte inclusief kade langs het Kanaal wordt ingericht.
Zwitsal zal zich verder ontwikkelen en nog meer onderdeel van de stad gaan uitmaken. Nog dit jaar leggen we de fietsroute langs het kanaal aan waarmee een belangrijke schakel wordt gemaakt tussen het centrum en het buitengebied. Nieuwe huurders en evenementen dragen bij aan het verder verlevendigen van het Zwitsalterrein.
Op de Ambelt locatie aan de Noorderlaan wordt gekeken naar de mogelijkheid om deze locatie om te zetten naar woningbouw dat bijdraagt aan een aantrekkelijke oever (naar het voorbeeld van de Vlijtsekade).

Hoewel de Kanaalzone inzet op meer gemengde functies is woningbouw van grote toegevoegde waarde om de kwaliteit en de sociale veiligheid in het openbaar gebied te vergroten.

Voor meer informatie verwijzen we naar: Regieplan Binnenstad, Structuurvisie voor de Binnenstad van Apeldoorn (2010)

Toelichting