Jaarrekening 2018

Bestuur, (wijk)organisatie, burgerzaken en financiën

Prestaties

7.1 Agenda Clean Tech Regio

In het werkprogramma voor 2017/2018 wordt de focus verder uitgewerkt op de eerder genoemde thema’s. Voor bereikbaarheid betekent dit onder meer dat ingezet wordt op slimme en schone mobiliteit in de projecten: Programma Fiets, Duurzame verbreding A1 icoon,  werkgeversaanpak door verbeteren bereikbaarheid  en verduurzamen mobiliteit werknemers, verbeteren bereikbaarheid door ITS oplossingen, faciliteren e-mobility, versterken multimodaliteit en verbeteren positie van onze regio en het benutten van logistieke kansen. Voor het thema Leefomgeving betekent dit dat de nieuwe Omgevingswet wordt gebruikt om te bezien waar regionale samenwerking bij de implementatie zinvol is. Natuurlijk blijft de woningbouwprogrammering in de regio een belangrijk thema. Voor de themalijn innovatie en sociaal kapitaal ligt de focus op uitvoering van de Clean Tech Regio Development. Voor het thema energietransitie wordt in 2018 gekoerst op het ontwikkelen van een kansenkaart energietransitie en het realiseren van businesscases duurzame energie rond de A1 cleantech icoon.

Toelichting

In 2018 is de Agenda Cleantech Regio 2019-2023 tot stand gekomen. Deze agenda vervangt de omgevingsagenda 2.0, de Cleantech Agenda en de Agenda Stedendriehoek en is een gezamenlijk product van de WGR Regio Stedendriehoek en de Strategische Board Stedendriehoek. In de agenda zijn de ambities en resultaten verwoord op 7 themalijnen waarvan Energietransitie en Circulaire economie de twee prioritaire thema’s zijn. Deze worden ondersteund door Innovatiekracht, Human Capital, Leefomgeving, Slimme en Schone mobiliteit en Vestigingsklimaat. De omgevingsagenda 2.0 gaat over in de Agenda Cleantech Regio 2019-2023 en in dit kader zijn dan ook met de provincie Gelderland afspraken gemaakt over de inzet van de middelen vanuit de omgevingsagenda 2.0. Het college en de raad hebben zich in het najaar via een positieve zienswijze achter de Agenda Cleantech Regio 2019-2023 geschaard.

Wat betreft de 6 speerpunten uit het werkprogramma 2017-2018 (die zijn overgenomen in de nieuwe Agenda):

  • Cleantech development: de uitvoeringsorganisatie van de Board (Cleantech Regio Development - CTRD) richt zich op het aanjagen van innovatie. Inmiddels ondersteunen zij circa 100 projecten op het gebied van business development, toeleiden naar provinciale subsidies etc.
  • Energietransitie: in 2018 is een start gemaakt met de Regionale Energiestrategie.
  • Duurzame arbeidsmarkt/ sociaal kapitaal: in 2018 is door bureau Louter een arbeidsmarktonderzoek opgeleverd waar samen met de Board gevolg aan wordt geven.
  • Cleantech Zone A1: de programma-aanpak via gebiedsgerichte ontwikkeling is in 2018 door de provincie Gelderland aan de Cleantech Regio overgedragen.
  • Toekomstbestendige binnensteden en kernen: in 2018 is een onderzoek opgeleverd door bureau Ruimtevolk en zijn afspraken gemaakt over de implementatie van de geadviseerde maatregelen.
  • Schone en duurzame mobiliteit: voor de concrete resultaten verwijzen we naar programma 3. De regionale strategie is integraal onderdeel van het lokale programma voor mobiliteit.

Verder is in 2018 de regionale woonagenda opgeleverd.